

„Nu mă simt bine, am gânduri negre, sunt deprimat, nu mai am chef de nimic...” Fie că este vorba despre scurte momente de descurajare sau despre o depresie profundă, cu toții trecem prin stări de spirit de acest fel, momente de tristețe sau de melancolie, faze de proastă dispoziție sau adevărate angoase. Joël Pralong ne arată cum să ne schimbăm viziunea asupra gândurilor negative care ne strică ziua căci „nu un eveniment ne face fericiți sau nefericiți, ci interpretarea pe care i-o dăm”. El ne ajută să înțelegem schimbările noastre de dispoziție precum și crizele de anxietate și propune metode foarte simple pentru a ne găsi sau regăsi pacea lăuntrică.
Această carte, pe urmele călugărilor din vechime, Părinţii deşertului, este o invitaţie adresată cititorului de a-l lăsa pe Dumnezeu să respire în el. Învăţătura lor doreşte să ne conducă spre hesychia, termen grecesc care înseamnă „linişte, calm, odihnă, pace, linişte interioară”. Scrierile acestora constituie mai întâi mărturia luptei lor personale cu gândurile negative care aruncă omul în starea de tulburare şi zbucium. Ei ne arată calea de a ieşi din ea, prin mijloace spirituale foarte simple.
Combaterea gândurilor rele şi viciate, gândurile „anxioase”, lupta: păzirea inimii, gândurile din zori şi din timpul nopţii, complacerea în gânduri, alungarea gândurilor rele prin rugăciunea lui Isus, meditaţia ca terapie, rugăciunea rozariului, acestea sunt câteva din temele pe care Joël Pralong le propune cititorilor.
„Dragă prietene, roagă-te şi iubeşte în acelaşi timp. Mai ales, ai curajul să te rogi! Cere mult efort să îţi abandonezi gândurile, mai ales când ele ne seduc şi ne transformă în sclavi, pentru a ne concentra asupra lui Dumnezeu. Acest lucru cere o adevărată renunţare la sine. Este o alegere, aceea de a-ţi duce crucea pe urmele lui Isus. Dar apoi simţim cât de uşoară este povara şi cât de dulce este jugul lui”.