Manual de bioetică pentru tineri

10,00 RON
Fara TVA

Manualul este un ghid destinat tinerilor peste 16 ani şi persoanelor adulte, tratând într-un mod clar, inteligent şi documentat, 9 mari teme de bioetică: . Prin abordarea nespecifică, dar inspirată de principiile Bisericii Catolice, mesajul lucrării poate fi receptat de orice grup de apartenenţă, confesional sau nu.

Cantitate

Manualul este un instrument pentru a „întoarce iar pe faţă” învăţătura prezentată uneori „pe dos” în cărţile de şcoală. Un studiu al acestor lucrări arată că, din punct de vedere cantitativ, nu sunt multe greşeli de corectat. Dar una singură, dacă e gravă, poate fi de ajuns ca să orienteze – sau mai degrabă să dezorienteze – toată reflecţia etică. Or, noi am descoperit două, şi mari! Cea dintâi este o greşeală de abordare: procrearea este studiată aproape exclusiv prin prisma reductivă a controlării ei, dezumanizând momentele cele mai intime ale vieţii umane. A doua este o eroare ştiinţifică: potrivit ei, sarcina nu ar începe decât după nidaţie, adică după ce embrionul s-a cuibărit în uter, în a şaptea zi.
Aceste pagini vă invită aşadar să nu vă lăsaţi duşi de val. Veţi auzi fără încetare, de la cei dinafară, că practicile menţionate în Manual trebuie să fie toate premise de lege, de îndată ce devin posibile din punct de vedere tehnic. Învăţaţi să rezistaţi la aceste idei-scurtătură, în aparenţă mărinimoase, dar în realitate totalitare, deoarece acordă liber arbitru celor mai tari.
Veţi mai auzi vorbindu-se şi despre alegere. Dar despre ce-i vorba? Ce înseamnă să ai putere de viaţă şi de moarte asupra cuiva, pentru că legea o permite? Nu tot ce-i legal este neapărat şi drept. Iar legile nedrepte nu sunt legi.
Ce viitor ne promite o societate în care modelul feminin pretinde să-şi construiască identitatea ucigându-şi copilul, şi în care eliminarea programată a celor mai în vârstă sau a celor mai afectaţi ni se prezintă drept o culme a compasiunii?
Deoarece viaţa e frumoasă, şi pentru că este urgent să regăsim în noi şi în ceilalţi un sentiment de încântare, trebuie să îndepărtăm obstacolele care ne împiedică să vedem. Dacă paginile următoare vă vor ajuta în acest sens, îmbogăţind-vă cunoştinţele sau – încă şi mai bine! – ajutându-vă să vă descoperiţi propria misiune, ele îşi vor fi atins din plin scopul.

Fisa tehnica

Autor
Coordonator: Fondation Jerome Lejeune
ISBN
978-606-728-052-4
Pagini
78
Editura
ARCB
Anul apariției
2018

S-ar putea sa-ti placa