LATURILE ASCUNSE ALE PERSONALITĂŢII. Cum să le recunoaştem şi să le acceptăm

15,00 RON
Fara TVA

Cine nu a respins niciodată atitudini care se nasc în mod spontan în inimă pentru a-şi asigura aprobarea celor din jur? Cu toţii avem laturi ascunse ale personalităţii pe care le numim umbră.
Aceasta îmi este prieten sau duşman? Dacă ignorăm umbra, ea poate să se ridice împotriva noastră şi să ne creeze dificultăţi de ordin psihologic şi social. Dar dacă sentimentele pe care le refulăm şi care ne fac rău nouă înşine sunt recunoscute şi asumate, ele favorizează echilibrul psihologic şi spiritual al personalităţii noastre.
A cunoaşte şi a asuma laturile ascunse ale personalităţii sunt atitudini necesare pentru a ajunge la realizarea stimei de sine şi pentru a menţine relaţii umane sănătoase.

Cantitate

Jean Monbourquette ne invită la o mare aventură: să ne întâlnim umbra. Umbra din fiinţa umană este o realitate misterioasă care ne trezeşte curiozitatea şi care, uneori, ne înspăimântă. La început, spune Jean Monbourquette, umbra îmi va apărea ca un duşman. Această carte doreşte să răspundă provocării şi încercării de a face ca umbra să-mi devină prietenă. De aici şi titlul: „Laturile ascunse ale personalităţii”.
De fapt, ce este umbra? Umbra se constituie din tot ceea ce am refulat în inconştient de teama de a fi respinşi de persoanele care au jucat un rol determinant în educaţia noastră. Din teama de a nu le pierde afecţiunea şi pentru a le face plăcere, ne-am grăbit să alungăm părţi însemnate din noi înşine în colţurile cele mai ascunse ale inconştientului. Încetul cu încetul, s-a construit în noi înşine o vastă lume subterană, făcută din reprimări şi refulări acumulate de-a lungul anilor.
Departe de a fi sterilă sau inactivă, această entitate nestăpânită a fiinţei noastre pretinde tot timpul să fie recunoscută şi exploatată. Precum un torent tumultuos, ea va forţa, într-o zi, poarta de intrare în conştient şi îl va invada.
Dimpotrivă, dacă o primim cu bunătate, ea se va lăsa îmblânzită şi ne va dezvălui toată bogăţia sa. Iată, deci, care este metoda de împăcare cu umbra: trebuie să reintegrăm în conştient elementele ascunse din fiinţa noastră şi să le asimilăm pentru ca să ne împlinim personalitatea.
Este important, mai ales, să lucrăm la reintegrarea umbrei atât pentru dezvoltarea psihologică şi socială, cât şi pentru creşterea morală şi spirituală.
Fiecare capitol se deschide cu o poveste care permite cititorului să aibă o cunoaştere intuitivă asupra conţinutului care urmează. Opiniile teoretice sunt însoţite de exemple reale, acolo unde este posibil. Unele capitole conţin exerciţii care îl provoacă pe cititor să contribuie la propria dezvoltare.

Fisa tehnica

Autor
Jean Monbourquette
ISBN
978-973-1967-16-5
Pagini
176
Editura
PAULINE
Anul apariției
2010

S-ar putea sa-ti placa