Viața lui Isus

50,00 RON
Fara TVA

Istoricul francez, Jean-Christian Petitfils, în studiul său Viața lui Isus, dorește să ofere un răspuns tuturor celor interesați să afle mai multe aspecte cu privire la viața lui Isus Cristos. Ca surse documentare, pe lângă cele patru Evanghelii canonice, autorul face referință și la câteva evanghelii numite apocrife, care nu fac parte din canonul Sfintei Scripturi, precum și la fragmente rare din unele scrieri non-creștine (precum cele ale lui Iosif Flaviu, un istoric evreu din secolul I).

Cantitate

Plecând de la textul sacru, autorul ne prezintă activitatea și opera mântuitoare a lui Cristos dintr-o perspectivă istorică, făcând adesea referire la ultimele descoperiri de natură istorică și arheologică. Pe lângă aceste dovezi istorice, textul este însoțit de anumite comentarii și explicații care au ca scop facilitarea înțelegerii mesajului evanghelic.
Cartea se deschide cu un prolog în care autorul ne oferă o retrospectivă a motivelor pentru care oamenii au fost interesați de-a lungul timpului să prezinte viața lui Isus, mulți având ca scop, nu atât relatarea adevărului, cât mai ales interese de natură economică sau politică.
Autorul și-a structurat lucrarea în 20 de capitole, care evidențiază principalele evenimente din viața lui Isus prezentate în Evanghelii, începând de la predica lui Ioan Botezătorul până la moartea și învierea lui Isus.
Primele capitole ne prezintă contextul în care poporul evreu aștepta venirea lui Mesia, un rege care trebuia să elibereze poporul de sub dominația romană. În aceste capitole sunt relatate: predica lui Ioan Botezătorul, criza politică a Israelului, aflat sub stăpânire romană, botezul lui Isus în Iordan și ispitirea în pustiu.
Următoarele capitole redau începutul ministerului public al lui Isus, mai exact alegerea celor 12 ucenici, prima minune, care s-a petrecut în localitatea Cana din Galileea etc. Apoi sunt relatate toate locurile prin care a trecut, învățătura sa, minunile pe care le-a săvârșit și oamenii cu care a intrat în contact.
Ultimele capitole sunt poate cele mai importante pentru înțelegerea misiunii lui Isus, care a făcut totul pentru a împlini voința Tatălui. În această ultimă parte regăsim ultimele momente ale vieții lui Isus, de la intrarea glorioasă în Ierusalim, ultima cină cu ucenicii, apoi arestarea, procesul și drumul crucii, care se încheie cu răstignirea, și ajungând la cel mai important eveniment, învierea din morți.
În epilog, autorul prezintă copilăria lui Isus, plecând de la Evangheliile după Matei și după Luca, precum și pe baza tradiției primilor creștini și a unor cărți apocrife.
La sfârșitul cărții, cu scopul de a facilita înțelegerea mesajului transmis, sunt plasate șapte anexe care descriu mai pe larg izvoarele care au stat la baza acestei lucrări: Evangheliile sinoptice (după Matei, Marcu și Luca) și Evanghelia după Ioan, cărțile apocrife și valoarea lor istorică, mărturiile și scrierile unor autori din primele veacuri creștine (precum Iosif Flaviu), manuscrisele de la Qumran, lângă Marea Moartă, relicvele pătimirii lui Isus (giulgiul din Torino, sudarium-ul din Oviedo și tunica din Argenteuil) și istoria acestora, iar la final o cronologie pornind de la perioada care a precedat apariția creștinismului, până la dezvoltarea primelor comunități creștine.
Recomandăm această carte tuturor celor care doresc să afle ce spune istoria cu privire la persoana lui Isus. Valoarea ei este dată de faptul că este lucrarea unui istoric care s-a străduit să adune într-o carte adevărurile descoperite de mulți cercetători istorici și arheologi de-a lungul timpului. Octavian Sescu

Fisa tehnica

Autor
Jean-Christian Petitfils
ISBN
978-606-578-274-7
Pagini
480
Editura
SAPIENTIA
Anul apariției
2016

S-ar putea sa-ti placa