TRĂIȚI CA FII AI LUMINII Manualul catehetului
Trăiți ca fii ai Luminii – manualul catehetului, pentru cateheza copiilor între 7 și 11 ani. În 27 septembrie 1970, Papa Paul al VI-lea o proclama pe Sfânta Tereza de Ávila Doctor al Bisericii. Prin acest titlu Papa recunoaştea că învăţătura Terezei are o valoare universală, adică poate fi de folos celor mari şi celor mici, intelectualilor şi oamenilor simpli, de pe toate continentele.
Tereza este prima femeie căreia i s-a atribuit titlul de doctor la Bisericii, în acelaşi an cu Sfânta Caterina de Siena. Pentru prima dată titlul era dat cuiva care nu aparţinea ierarhiei Bisericii. Paul al VI-lea și-a dorit mult acest lucru după terminarea Conciliului Vatican al II-lea, unde s-a afirmat că misiunea de a anunţa Evanghelia şi de a transmite credinţa aparţine întregului popor al lui Dumnezeu. şi această metodă de cateheză se naşte în urma unui dialog şi a unei colaborări între educatori laici şi preoţi, cum sunt şi autorii cărţii. Acest dialog între pedagogie şi teologie, între experienţă şi magisteriu este cu adevărat rodnic şi poate fi pus în practică şi prin continuele referinţe la Catehismul Bisericii Catolice, pe care această carte le face.
Un alt element esenţial al parcursului de cateheză pe care îl prezentăm este că se bazează pe izvorul viu al Cuvântului lui Dumnezeu şi pe Istoria Mântuirii. Cateheza nu are scopul de a transmite nişte informaţii despre Dumnezeu ci trebuie să ne introducă într-o istorie sfântă, pe care o regăsim în povestirile biblice ale istoriei poporului Israel şi care continuă în Biserica din zilele noastre şi în comunitatea creştină. De aceea cartea se adresează în primul rând catehistului, care trebuie să fie primul care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu. Astfel el va fi un martor, nu doar un simplu învăţător. Această punere în legătură cu Cuvântul lui Dumnezeu, viu, permite acestui parcurs să depăşească graniţele comunităţii romano-catolice şi să trezească un real interes şi în comunitatea de rit oriental. Şi structurarea catehezei ţinând cont de anul liturgic − chiar dacă sunt mici diferenţe uşor de ajustat − este un punct de întâlnire interesant cu tradiţia orientală.
Referința la vieţile sfinţilor este un alt element care caracterizează acest parcurs catehetic. Şi întâlnirea cu biserica românească ar putea să îl îmbogăţească ulterior, de exemplu prin referinţe la Sfinţii Părinţi, alături de trimiterile la Catehismul Bisericii Catolice. Acest parcurs este de fapt un drum deschis, care te invită să intri într-o dinamică bine structurată, dar care nu e închisă şi care ar putea ulterior să fie îmbogățită.
Ne dorim ca acest parcurs de cateheză să aducă roade şi în România, la fel cum face în multe alte părţi ale lumii, foarte diferite între ele, continuând să arate astfel soliditatea si universalitatea acestei formări spirituale a copiilor, simplă în intuiţii şi focalizată pe esenţial.
Pr. Stefano Conotter, ocd
Fisa tehnica
- Autor
- Anne-Marie Le Bourhis și Perè Benoît Caulle
- ISBN
- 9786069681053
- Pagini
- 296
- Editura
- CARMELITANĂ
- Anul apariției
- 2021