Fecioara din Orléans Viaţa sfintei Ioana d'Arc
Unii au văzut în Fecioara din Orléans - şi văd şi acum - marea eliberatoare poporului francez. Unul dintre autorii care s-au aplecat să-i povestească viaţa, spunea că "Ioana d'Arc este Cristos al Franţei, care a răscumpărat crimele monarhiei la fel cum Isus a răscumpărat păcatele lumii; ca şi Isus, şi ea a avut pătimirea ei; ca şi Isus, şi-a avut Calvarul ei, Golgota ei". Şi laudele care i de aduc nu se opresc aici. Au onorat-o pontifi ca Leon al XIII-lea, Pius al X-lea, Benedict al XV-lea, Pius al XI-lea etc. Iar onoarea cea mai mare care i s-a făcut a fost, cu siguranţă, înscrierea ei mai întâi în rândul fericiţilor (1909), iar apoi şi în cel al sfinţilor (1920), fiind proclamată, la scurt timp după canonizare, patroana secundară a Franţei (1922),
Iubite cititor, vreau să-ţi atrag atenţia că această carte pe care o ai în faţă nu este o carte de istorie în sensul strict al cuvântului, pentru că o istorie se scrie sine ira et studio, însă mie îmi este greu să vorbesc şi să scriu despre Ioana d'Arc fără a pune la contribuţie şi inima, nu doar mintea. De aceea, îmi cer iertare pentru că sunt părtinitor. Este o hagiografie, dar, ca şi în cazul sfântului Ludovic al Franţei, impregnată de istorie. Altfel nici nu se putea. Aşa, că, dacă vrei să o cunoşti pe Fecioara din Orléans din punct de vedere istoric, poţi apela la acest text, pentru că este vorba de o hagiografie istorică sau de istorie hagiografică, cu limitele ei.
Ce cuprinde această carte. Ai trecut deja de cuprins şi ai văzut că am împărţit această carte în trei părţi. Prima, denumită Misiunea, relatează marea epopee a Fecioarei din Orléans, de la naşterea şi până la capturarea şi întemniţarea ei. Lucrarea Ioanei nu poate fi înţeleasă în afara Războiului de o sută de ani, de aceea, în treacăt, va fi relată istoria acestuia până la începutul asediului Orléansului, eliberarea căruia va confirma misiunea Ioanei. Vei participa, alături de eroină, la victoriile care i-au deschis nobilului ei delfin, Carol, calea spre Reims, pentru ca aici să primească ungerea regală şi astfel să devină deja nobilul rege al Franţei. Alte lupte, alte victorii, pe alocuri şi unele eşecuri, printre care cel mai greu a fost atunci când duşmanii au pus mâna pe ea şi i-au intentat nedreptul proces care o va duce la supliciul rugului. Tocmai acest proces a fost inclus la începutul părţii a doua, Procesele. Însă nu m-am oprit aici, pentru că vei avea posibilitatea să participi la alte trei procese: cel de reabilitare, de beatificare şi, în sfârşit, de canonizare, acest deznodământ al unei vieţi închinate în totalitate împlinirii voinţei lui Dumnezeu.
La urmă, în partea a treia - Anexe - vei găsi trei documente importante: bula prin care Ioana d'Arc este înscrisă în rândul sfinţilor, scrisoarea apostolică de proclamare a ei ca patroană secundară a Franţei şi o audienţă a Papei Benedict al XVI-lea dedicată acestei sfinte. Tot aici am inclus şi o serie de rugăciuni în cinstea Fecioarei din Orléans, inclusiv o novenă şi litania, la care poţi apela oricând pentru a-i implora puternica ei mijlocire.
Sper din tot sufletul că vei putea gusta măcar un pic viaţa plină de savoare şi credinţă a sfintei Ioana d'Arc, iar dacă ceva nu va fi bine, te rog să nu-l judeci prea aspru pe autor, pentru că, dacă a greşi este omeneşte, a ierta este dumnezeieşte! Îţi doresc lectură plăcută şi fie ca Fecioara din Orléans să mijlocească pururi pentru tine. Pr. dr. Petru Ciobanu
Fisa tehnica
- Autor
- pr. dr. Petru Ciobanu
- ISBN
- 978-606-578-458-1
- Pagini
- 456
- Editura
- SAPIENTIA
- Anul apariției
- 2021