BISERICA ŞI ISTORIA Vol 1 Rezistenţa prin credinţă

30,00 RON
Fara TVA

Prezentarea şi interpretarea istoriei noastre bisericeşti din partea unor cercetători şi istorici sunt importate şi au început să aducă roade, scoţând la lumină adevărul istoriei, prin care suntem ajutaţi să ne ancorăm în trecut pentru a nu-l uita şi pentru a putea transmite generaţiilor viitoare un exemplu elocvent de verticalitate creştină şi civică în faţa persecuţiilor împotriva creştinilor. În Scrisoarea către Evrei citim: "Amintiţi-vă de conducătorii voştri care v-au învăţat cuvântul lui Dumnezeu şi, meditând împlinirea vieţii lor, imitaţi credinţa lor" (Evr 13,7), adevăr care nu poate fi limitat strict la "conducători", ci la toţi eroii şi martirii credinţei, victime ale totalitarismului comunist.

Cantitate

Primul volum din trilogia Biserica şi istoria, cu subtilul Rezistenţa prin credinţă, apare sub egida Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei de Iaşi, al Centrului "Biserica şi istoria", de pe lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, şi al Oficiului Diecezan pentru Cultură, Cercetare, Publicaţii şi Informaţii al Episcopiei de Chişinău. Şi dacă în citatul de mai sus, Cicero era invocat ca oratorul suprem care transmite istoria corectă, în cazul de faţă îi avem pe "oratorii noştri", cercetătorii pasionaţii şi asidui ai Arhivelor noastre, domnul prof. dr. Dănuţ Doboş şi pr. dr. Petru Ciobanu, primul - pentru istoria suferinţelor Bisericii Catolice din cele două dieceze-surori Bucureşti şi Iaşi, al doilea - pentru Biserica Catolică de "dincolo de Prut", care ne descoperă cu atâta pasiune faţa necunoscută a unei Biserici "vechi", dar în acelaşi timp "tinere", prin aducerea în "prezent" a faptelor de eroism şi de martiriu ale multor contemporani care au trăit mult timp lângă noi şi în mijlocul nostru. 
Parcurgând paginile cărţii, apare realitatea unei mărturii excepţionale de credinţă ce a implicat sute de mii de femei şi bărbaţi ucişi pentru că au aparţinut Bisericii. Este un fapt evident al istoriei recente a Bisericii persecutate, care a unit şi uneşte creştinii din fiecare Biserică şi confesiune şi este transmis ca punct de referinţă al memoriei lor, aşa cum apare din cuvintele sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea Tertio millennio adveniente: "În secolul nostru (sec. XX) au revenit martirii, adesea necunoscuţi, «soldaţi necunoscuţi» ai marii cauze a lui Dumnezeu. Pe cât posibil, mărturiile lor nu trebuie pierdute în Biserică".
Pentru aceasta, papa a lansat o invitaţie: "Este necesar ca Bisericile locale să facă totul pentru a nu lăsa să piară memoria celor care au suferit martiriul, adunând documentaţia necesară". Este o lecţie pe care ne-o însuşim şi noi: trecutul nu trebuie uitat, istoria de eroism a credincioşilor noştri din timpurile de tristă amintire trebuie să fie o adevărată "maestră a vieţii".
Felicitări şi profundă recunoştinţă autorilor acestui volum, cu dorinţa de a vedea cât mai curând şi celelalte volume, care ne vor întregi "memoria" istoriei Bisericii Catolice din ţara noastră.
ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti

Fisa tehnica

Autor
Dănuţ Doboş, Petru Ciobanu
ISBN
978-606-578-453-6
Pagini
348
Editura
SAPIENTIA
Anul apariției
2021

S-ar putea sa-ti placa